
Impactul Izolării și Singurătății: Cercetări Psihofiziologice și Tehnologii de Măsurare
Oamenii prin natura lor sunt creaturi sociale. Simtul comunitatii, interactiunile zilnice si experientele impartasite sunt legate de bunastarea noastra mintala si fizica generala. Putine evenimente din istoria moderna au oprit astfel de interactiuni mai complet si mai brutal decat izbucnirea COVID-19, care a fortat milioane de oameni la izolare prelungita. Pe masura ce blocajele si distantarea sociala au devenit norma, un numar tot mai mare de persoane au raportat sentimente crescute de singuratate, anxietate si depresie. Dincolo de pandemie, alti factori sociali moderni contribuie la izolare, inclusiv dependenta tot mai mare de retelele sociale si interactiunile virtuale in locul conexiunilor fata in fata. In timp ce tehnologia ofera noi modalitati de a ramane in contact, timpul excesiv in fata unui ecran si comunicarea digitala pot uneori adanci sentimentele de singuratate prin reducerea angajamentului social. In urma acestor schimbari sociale, cercetatorii lucreaza pentru a intelege consecintele pe termen lung ale izolarii sociale atat asupra sanatatii mintale, cat si asupra sanatatii fizice.
Studiile sugereaza ca singuratatea nu este doar o experienta emotionala, ci are efecte fiziologice masurabile asupra corpului. Folosind semnale biometrice avansate, cercetatorii incearca sa descopere modul in care izolarea ne influenteaza sistemul nervos, raspunsurile la stres si bunastarea generala. Variabilitatea ritmului cardiac (HRV) ofera perspective asupra echilibrului sistemului nervos autonom, in timp ce activitatea electrodermala (EDA) reflecta modificari ale stresului si excitatiei emotionale. Tiparele de respiratie, masuratorile electromiografice (EMG) si alti markeri fiziologici ajuta la realizarea unei imagini complete a modului in care izolarea afecteaza atat mintea, cat si corpul. Prin combinarea evaluarilor psihologice cu datele fiziologice, oamenii de stiinta isi propun sa inteleaga mai bine modul in care singuratatea cronica poate contribui la afectiuni precum bolile cardiovasculare, functia imunitara slabita si tulburarile de sanatate mintala.
Intr-un astfel de studiu publicat in revista Royal Society Open Science din Marea Britanie in 2024, cercetatorii au analizat efectul izolarii sociale asupra adolescentilor umani, in special capacitatea lor de a invata sa perceapa amenintarile . Participantii la studiu cu varste cuprinse intre 16 si 19 ani au suferit sesiuni de izolare completa si izolare combinate cu interactiune sociala virtuala, precum si sesiuni de baza. Dupa fiecare sesiune, participantii la studiu si-au raportat starea psihologica si au finalizat o sarcina de invatare a amenintarilor (participantii au invatat sa asocieze forme neutre cu un sunet respingator) pentru a masura raspunsul fiziologic la amenintarile invatate si indicii de siguranta. In timpul acestor sesiuni, cercetatorii au inregistrat semnalele EDA ale participantilor folosind traductoare digitale BIOPAC EDA conectate la un sistem de achizitie si analiza a datelor MP36R care ruleaza software-ul Acq Knowledge . Rezultatele au aratat niveluri crescute de EDA la disparitia amenintarii dupa izolare, comparativ cu valoarea de referinta. Cercetatorii au raportat ca descoperirile lor sugereaza ca izolarea si singuratatea in randul adolescentilor ar putea creste vulnerabilitatea si pot creste cazurile de tulburari emotionale, cum ar fi fobiile, anxietatea si tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC).
O echipa de cercetatori din Brazilia a comparat modul in care acordarea si primirea de atingere sociala, precum si variabilitatea ritmului cardiac servesc ca predictori precisi ai singuratatii la adultii de varsta universitara. Nivelurile de singuratate ale participantilor au fost masurate folosind Scala de Singuratate UCLA . Participantii au completat un chestionar de screening psihiatric care a raportat nivelurile de singuratate, sprijin social si atingere sociala. Masuratorile HRV ale participantilor au fost efectuate prin procesarea semnalului electrocardiografic (ECG) folosind un amplificator ECG BIOPAC conectat la un sistem de achizitie si analiza a datelor MP cu 16 canale care ruleaza Acq Knowledge . Potrivit descoperirilor publicate de cercetatori, „sprijinul social si atingerea sociala, in special primirea atingerii, au reprezentat o proportie semnificativa a variatiei in singuratate. Cu toate acestea, nici atingerea si nici HRV in repaus nu au fost un predictor semnificativ al singuratatii.”
Un studiu realizat de cercetatori de la Universitatea din Bonn a examinat legatura dintre singuratate si modul in care barbatii si femeile proceseaza traume si reactioneaza la stimulii care induc frica. Timp de trei zile, participantii au fost expusi la traume experimintale si au evocat ganduri intruzive. Cercetatorii au folosit scanari prin rezonanta magnetica functionala (fMRI) pentru a evalua obisnuirea neurala cu chipurile infricosate si invatarea fricii (conditionare si extinctie) inainte de expunerea la traume. Sarcinile de conditionare si extinctie a fricii s-au realizat cu un sistem BIOPAC MP pentru a furniza stimuli sub forma de impulsuri electrice. Datele EDA si respiratia au fost inregistrate folosind sistemul de achizitie si analiza a datelor BIOPAC. Rezultatele studiului au relevat o interactiune semnificativa intre singuratate si sex, astfel incat singuratatea este asociata cu mai mult cu gandurile intruzive la barbati si mai putin la femei”. Implicatia este, potrivit autorilor studiului, „ca singuratatea poate conferi vulnerabilitate la amintirile intruzive dupa expunerea la traume la barbatii sanatosi si ca acest fenotip este legat de procesarea limbica alterata a semnalelor de frica”.
Pe masura ce efectele fiziologice si psihologice ale pandemiei COVID-19 continua sa rezoneze si ne confruntam cu influenta izolatoare a tehnologiei, se lanseaza un numar tot mai mare de studii de cercetare pentru a masura aceste impacturi. Studiile asupra izolarii umane si singuratatii reprezinta doar o mica parte al unui spectru larg de cercetari pe aceasta tema. Pentru informatii despre modul in care echipamentele BIOPAC sunt utilizate in astfel de domenii de cercetare, consultati webinarele noastre la cerere.
Planificati un proiect de cercetare care investigheaza efectele izolarii, singuratatii sau altor subiecte conexe? Luati legatura cu echipa noastra de experti pentru a va ajuta sa incepeti cu resursele si echipamentele potrivite.